Skip to content

Kunstwerk in het gebouw

IKC De Lis onthult kunstwerk in het gebouw. ‘De hand die je beschermt, opvangt, helpt, ondersteunt, de weg wijst en je een duwtje geeft als dat nodig is’ Dit kunstwerk inspireert leerlingen om zelf aan de slag te gaan. Hoe zet je je ideeën om in een kunstwerk? Daag jezelf uit om met je handen te werken, ben creatief in vormen en maak iets wat in je hoofd ontstaat.

Het kunstwerk is een hand in de vorm van een meters hoog tapijt in een onverwachte vorm. Iets wat je misschien niet meteen verwacht op een integraal kindcentrum. Het is groot, warm, intiem, aaibaar en ambachtelijk gemaakt. Een object met een verhaal.

Het kunstwerk wordt na de herfstvakantie feestelijk onthult. In de week van de onthulling zullen leerlingen allemaal zelf ook aan de slag gaan met het begrip hand en kunst. Aan de hand van kunstkaarten worden kinderen uitgedaagd om hun fantasie de vrije loop te laten, mogelijkheden te zien en te ontdekken. Ze worden gestimuleerd in hun creativiteit, om te durven dromen, mogelijkheden buiten kaders aan te pakken. Ze ervaren wat kunst kan doen.

Denk hierbij aan vragen als: ‘Kun je net zo staan als het kunstwerk?’, ‘Welk verhaal past er volgens jou bij dit kunstwerk?’, ‘Als jij een hand mocht maken, hoe zou deze er dan uit zien?’.

Voor de zomervakantie hebben de kinderen van de bovenbouw van IKC De Lis kennisgemaakt met ‘buurvrouw’ (SKAR) kunstenares Jolanda Linssen. Jolanda heeft toen activiteiten met de groep gedaan die passen bij haar kunstwerk.

Het wandproject is ontwikkeld door Jolanda Linssen en tot stand gekomen door een donatie van ‘Makersloket’, Stichting Droom & Daad. Voor de realisatie van het tapijt is samenwerking gezocht met de Rotterdamse ondernemer Karin van Fairfabrics. Zij heeft contacten met vrouwencoöperaties in het buitenland, waaronder één in Marokko. Uiteindelijk hebben Fatima en Khadisja van een coöperatie in Marokko het gigantische wandtapijt met de hand geweven en geknoopt.

Jolanda Linssen borduurt sinds 2020 op wol en maakt textiele objecten. ‘Leren weven of een tapijtontwerp maken, is een andere ervaring, beleving. Leren door te doen, creëren, fouten maken en weer herstellen en uiteindelijk tot dat eindresultaat komen. Creativiteit is een onmisbaar onderdeel van leren en leven. Het leert je denken in oplossingen.’

Back To Top